Νίκος Χριστοδούλου

Ο Νίκος Χριστοδούλου σπούδασε στην Αθήνα σύνθεση με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και πιάνο με τη Μαίρη Μουρτζοπούλου και τον Γιώργο Πλάτωνα (Δίπλωμα, Ελληνικό Ωδείο). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στη διεύθυνση ορχήστρας στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και της Ακαδημίας Αθηνών. Πήρε το “Βραβείο Fulbright για καλλιτέχνες” και προσκλήθηκε ως βοηθός διευθυντής ορχήστρας από τον Sir Charles Mackerras στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως διευθυντής ορχήστρας συνεργάζεται με πολλές ορχήστρες στο εξωτερικό, όπως οι BBC Symphony Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Konzerthausorchester Berlin, Συμφωνική Ορχήστρα του Άαλμποργκ, Συμφωνική Ορχήστρα του Όντενζε, Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμε, Συμφωνική Ορχήστρα της Ισλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, Ορχήστρα και Χορωδία του Κέντρου Μπαχ της Μόσχας, Σύνολο Κάπουτ, Ορχήστρα Δωματίου Serenade, Όπερα του Μπολσόι κ.ά.

Δισκογραφεί το συμφωνικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα για την εταιρεία BIS με τη συνεργασία μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών, όπως η BBC Symphony Orchestra (επτά CD ώς σήμερα, με πρώτες παγκόσμιες δισκογραφήσεις). Η δισκογραφία του έχει ενθουσιώδη κριτική υποδοχή διεθνώς και έχει αποσπάσει πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις σε Ευρώπη και Αμερική, όπως την διάκριση στους “Καλύτερους Δίσκους του Έτους” (Best CDs of the Year) κ.ά., από το Gramophone, το BBC Music Magazine, το Classics Today, το Fonoforum, το All Music Guide, το Classica, το Fanfare, το Klassik heute, το Repertoire, τη Berliner Zeitung, τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, την Ένωση Κριτικών Μουσικής της Γερμανίας κ.ά.

Συνεργάζεται με τις ελληνικές ορχήστρες – ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα κ.ά. – και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Ήταν επίσης Διευθυντής της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρα Αθηνών και Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Ευρώπης – Euro Youth Philharmonic (1990-1993), της πρώτης πανευρωπαϊκής ορχήστρας, με έδρα τους Δελφούς. Είναι ιδρυτής και Διευθυντής του «Συνόλου ΑΩ», με μέλη σολίστ που υπήρξαν υπότροφοι του Ιδρύματος Αλ. Ωνάσης.

Έχει διευθύνει πολλές πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις έργων, όπως την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνίας του Lars Graugaard στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Δανίας στο Όντενζε το 2000 και την πρεμιέρα της όπερας του Χάρη Βρόντου Οι Δαιμονισμένοι στην Λυρική Σκηνή το 2001. Είχε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση στο “Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο” το επετειακό Έτος Μητρόπουλου 1996 στον Δήμο Αθηναίων και στο “Helios Festival – Carl Nielsen” στην Αθήνα το 1999. Είχε την Kαλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ “Nikos Skalkottas Tage” στο Konzerthaus του Βερολίνου, με τη Συμφωνική του Βερολίνου, το 2000.

Είναι πολιτιστικός ‘‘Πρέσβυς Άντερσεν’’ της Δανίας στην Ελλάδα από τον παγκόσμιο εορτασμό του Έτους Άντερσεν το 2005. Συνεργάστηκε ως μαέστρος και συνθέτης με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στη σειρά Μουσικές Εξερευνήσεις. Ήταν μέλος της Τιμητικής Επιτροπής της Πρεσβείας της Πολωνίας για το διεθνές Έτος Chopin 2010 και Καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ-αφιερώματος Chopin το 2010 στο  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πρεσβεία της Πολωνίας, το Ινστιτούτο Chopin της Βαρσοβίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Είχε την Καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος Claude Debussy το 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το 2015 περιόδευσε στο Φεστιβάλ Κύπρια διευθύνοντας την Academy of St Martin in the Fields.

Διηύθυνε το έργο “Debussy Πρελούδια – Βιβλίο ΙΙ σε ενορχήστρωση Ν. Χριστοδούλου” στην Αθήνα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Μέγαρο Μουσικής, 2012) και στη συνέχεια στο Ερεβάν (Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας) και στο Λονδίνο (Academy of St Martin in the Fields, Barbican). Το έργο τον Σεπτέμβριο του 2016 άνοιξε το Διεθνές Φεστιβάλ ΜΙΤΟ στην Ιταλία στις εναρκτήριες συναυλίες με την London Symphony Orchestra και τον Gianandrea Noseda στο Θέατρο Ρέτζο του Τορίνο και στη Σκάλα του Μιλάνου.

Έχει συνθέσει έργα για ορχήστρα, για χορωδία, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική, τραγούδια. Από το 1977 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως συνθέτης και ως στέλεχος της ομάδας προγραμματισμού στο Γ΄ Πρόγραμμα, όπου έγραψε μουσική για τη σειρά “Εδώ Λιλιπούπολη”. Έργα του παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χορωδιακά του έργα έχουν εκδοθεί από το Υπ. Πολιτισμού και από τις Εκδόσεις Νάκας-Παπαγρηγορίου. Από το 2014 έργα του εκδίδει ο διεθνής εκδοτικός οίκος Boosey & Hawkes. Συνθέσεις του έχουν παραγγείλει οι Ελληνική Ραδιοφωνία, Εθνικό Θέατρο, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Προεδρίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ινστιτούτο της Δανίας, Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ.ά.

Ως πιανίστας πραγματοποιεί συναυλίες μουσικής δωματίου και ηχογραφήσεις. Έχει κάνει κριτική εκδοτική επιμέλεια του μουσικού κειμένου συμφωνικών έργων του Ν. Σκαλκώτα (Η Επιστροφή του Οδυσσέα, 36 Ελληνικοί Χοροί, το Tema con Variazioni με συμπλήρωση του ελλείποντος τελικού τμήματος της ενορχήστρωσης, τα για πολλά χρόνια άγνωστα μπαλέτα Η Λυγερή και ο Χάρος, Τέσσερις Εικόνες, Tα Παγανά κ.ά.). Έχει κάνει κριτική αποκατάσταση έργων μουσικής δωματίου του Αιμίλιου Ριάδη.

Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα για μουσικά θέματα και για την ελληνική μουσική, όπως τα άρθρα του για τους Chopin, Σκαλκώτα (εκδ. Μουσείου Μπενάκη), Δημήτρη Μητρόπουλο (εκδ. Νικολαΐδης Μ.-Orpheus). Η μελέτη του “Ο μουσικός Σεφέρης”, για την παρουσία της μουσικής στο έργο του Σεφέρη, έχει εκδοθεί από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Οργάνωσε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Σκαλκώτα στο Βερολίνο (Konzerthaus, 2000), το πρώτο συνέδριο για τον Μητρόπουλο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1996), καθώς και συνέδρια για τον Chopin (Διεθνές συνέδριο, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, 2010) και τον Debussy (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, 2012).

Δίδαξε σύνθεση στο Ελληνικό Ωδείο. Έχει πραγματοποιήσει πολλά σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους με ελληνικές και ευρωπαϊκές ορχήστρες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  κ.ά.